Billån

Hitta det bästa lånet inför ditt nästa bilköp

Belopp:
Villkor:
  • Din profil
  • Under 18 år
  • Utbetalning idag
  • Ansök utan UC
  • Saknar fast inkomst
  • Betalningsanmärkning
långivare hittades
En långivare hittades
Inga lån hittades. Prova ett annat belopp.
Visa mer resultat

Det här bör du tänka på innan du tecknar ett billån

Många människor i Sverige är helt beroende av bilen. Många familjer behöver dessutom flera bilar. Det är få som har råd att köpa en eller flera bilar kontant – därför är det vanligt att man tecknar ett billån. Läs den här texten om du vill fördjupa dig i hur ett billån fungerar.

Sverige är ett avlångt land. Det finns stora områden i landet som inte trafikeras av kollektiva färdmedel och bilen är på många håll i Sverige helt oundgänglig för att livet ska gå ihop. Människor behöver bilen för att ta sig till arbetet, skjutsa barnen till skolan och för att ta sig till matbutiken. Även om det finns goda möjligheter att resa kollektivt i våra större städer, så gör det inte det i alla delar av landet. En bil är därför en nödvändig och klok investering för många. En bil är dock en större investering och det är väldigt få människor som har råd att köpa en ny bil, utan att ta ett billån. Det är inte alls en dum idé att låna för att köpa en bil, det är i många fall helt nödvändigt. Men som alltid när man ska låna pengar så är det viktigt att man gör ordentliga förberedelser innan och är noggrann så att det lån man skriver under också är rimligt sett till ens egna ekonomiska förutsättningar. I den här texten så sammanställer vi information om finansiering till dig som funderar på att köpa ny bil.

Billån där bilen utgör säkerhet för lånet

En vanlig form av billån, är att man använder bilen som säkerheten för lånet. Det betyder att banken inte bara tar ställning till låntagarens ekonomiska förutsättningar och betalningsförmåga – utan också bedömer i vilken mån bilens värde kan fungera som säkerhet för lånet. Om du inte kan betala av lånet så har banken möjlighet att sälja av bilen. Bankerna ställer då ofta krav på att man ska köpa bilen av en auktoriserad bilhandlare, för att bilen i sin tur ska kunna utgöra säkerhet för lånet. Löptiden för lånet brukar vara mellan 2 år – 8 år och du erlägger en kontantinsats/handpenning på 15-20 procent när du tar lånet. Ibland behöver du inte lägga någon handpenning om du har en tidigare bil som du kan byta in i samband med lånets tecknande.

Billån när bilen inte utgör garanti för lånet

Det är även mycket vanligt att man lånar till en bil, utan att göra det med bilen som underliggande säkerhet för lånet. Detta sker ofta genom att man tar ett privatlån. En av de vanligaste skälen till att man väljer att ta ett privatlån för att köpa bil är att man inte behöver underkasta sig de krav och villkor som gäller när man tar ett billån, med bilen som säkerhet. Denna typ av lån har mycket längre löptid än den andra typen av lån – här kan du låna över 10 år och du kan även välja att låna till en begagnad bil.

I den här artikeln reder vi ut vilka inkomstkrav som ställs för olika typer av lån.